Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stopou strejdy Šeráka 2011

30. 7. 2011

Ve dnech 22. - 24.7.2011 uspořádal Musher klub Obří skály Ramzová již 8. ročník dogtrekkingu Stopou strejdy Šeráka dog-trekking.lazne.cz/index.php.

Na Longovou trať se přihlásilo celkem 104 závodníků, na start se však postavilo pouze 82 nadšenců se svými čtyřnohými parťáky. Do cíle vzhledem k deštivému počasí dorazilo pouze 43 účastníků. Tato trať o délce 96 kilometru byla jako každoročně velmi náročná na stoupání a následné prudké klesání, o které není v Jeseníkách nouze.

Na Mid bylo podstatně méně přihlášených a to pouze 23 závodníků - na startu 21. Sobota již byla slunečná a tak jsme v cíli viděli 17 dogtrekařů, kteří zdolali trať dlouhou 36 kilometrů.

Celý prodloužený víkend pod taktovkou prezidenta klubu Gejzy byl zahájen slavnostním vyvěšením stužky a následným zapálením táborového ohně.Tradiční ž-raut si nenechal ujít žádný trekař.  Vzhledem k deštivému počasí se většina účastníků přesunula do restaurace, kde při kytaře pobekovali do brzkých raních hodin ... Za stálého deště bylo odstartováno a nám zbývalo zajistit živou K2. Tato byla sestavena z dvojice Bóďa a Káťa, bečky piva a stovky kelímků. Umístění bylo asi na 18 kilometru v Ostružné. Přivítali jsme prvních deset "běžců" a nechali jsme kontrolu svému osudu. Bylo nutno zajistit počítačovou techniku a její obsluhu - Tomáše Trněného a následně přípravu na klubovou schůzi. Průběžně bylo nutno prezentovat midaře. Velkým překvapením bylo, když kolem jedné hodiny - ještě za stálého vydatného deště - přiběhl René Nykš a oznámil nám, že mu utekli psi. Naštěstí si dělal srandu a ukončil závod předčasně hlavně zdůvodu všudypřítomné vody ... Ještě jsme netušili, že takhle po vlastní ose dorazí do kempu velká část startovního pole. K večeru již déšť ustal, ale přišlo ochlazení ... Na trati však zůstali pouze Ti nejodolnější a tak obavy, že nám všechny ceny zůstanou doma, se nevyplnily. K2 již byla také v základním táboře, i když měla čtyři chybějící longaře. Po krátkém prostudování startovní listiny nám bylo jasné že Tři králové - Polášek, Peňáz, Šmotek jsou ještě na Šeráku v hospodě. Znejistěli jsme u jednoho jména, avšak po dohledání telefonního čísla a následného spojení mobilem bylo jasno - zbývají čtyři mušketýři. Obavy o Beránka se poněkud pozměnily - bude stačit tempu "tří králů"?

Mezitím dobíhá do cíle vítězná dvojice Matrková Lucie a Karalo David, kteří zdolávají trať  v neskutečném čase a to 15 hod 45 min. Oběma ještě jednou gratulujeme. Po nich se již začíná trousit zbývající část běžecké desítky. Kolotoč kolem zmátořených trekařů začal a pokračuje celou noc i den. Noční službu drží Ivoš a denní pak Štěpánka s Dášou. Gejza je všude a nikde, vždy však v pravý čas, kde je ho potřeba. Svoz zajišťuje Láďa Černoch s černobílým spolujezdcem, který se ve volné chvíli prohání po sjezdovce za mičudou. V sobotu ještě odmávnem start miďákům a vítáme pajdající dvojice závodníků ...Tak to jde až do neděle. Příjemným překvapením pro všechny, kteří zdolají Longovou trať, je 30 minutové osvěžení v perličce v Lázních Dolní Lipová - www.lazne.cz/. Na místo, kde probíhá vodoléčba, jsou kulhající trekaři přepraveni Minibusem. Poslední ještě v neděli dopoledne do 10 hodin, páč se jim na trati móóóc líbilo a nechtěli do basecampu. To již prezident klubu Obří skály Ramzová podepisuje účastnické listy, třídí medaile a vše se schyluje k vyhlášení. Při nástupu všech longařů nechápavě kroutíme hlavou ... kde se tu najednou bere tolik lidí? Ceny, medaile i plakety za ušlapané kilometry jsou rozdány a nám zbývá pouze slavnostní stažení stužky. Toho se ujímá majitel areálu RS-Miroslav-www.rsmiroslav.cz/2818/ski-centrum-miroslav-jeseniky/.

Jesenický dogtrekking Stopou strejdy Šeráka 2011 je za námi. Loučíme se se všemi účastníky a doufáme, že se v roce 2012 opět shledáme v hojném počtu..

Děkujeme Všem zúčastněným za bezproblémový průběh akce a skvělou náladu, kterou jste v základním táboře po celou dobu konání vytvářeli.

S laskavým svolením majitelů alespoň nějaké fotografie můžete shlédnout na níže uvedených odkazech:

pefo.rajce.idnes.cz/Stopou_strejdy_Seraka_2011/

jezkovyvoci.rajce.idnes.cz/Serak_2011/#